Naast het instellen van de externe uurprijs voor een bepaalde gebruiker kun je ook de interne kostprijs van je medewerkers bepalen. Ontdek hier wat dit precies is, hoe je deze prijs instelt en wanneer je deze prijs kunt gebruiken.

Wat is het?

De interne kosten geven weer hoeveel kosten (in salaris) er worden gemaakt voor elk uur dat de werknemer registreert. Uitzoeken hoeveel een werknemer op maand- of jaarbasis kost, is niet zo moeilijk. Maar hoe vertaal je dit naar een uurtarief? Je moet rekening houden met bepaalde zaken, zoals feestdagen, verlof, belastingen,...

Er zijn een paar berekeningen om je te helpen deze kosten te bepalen. We raden je echter aan contact op te nemen met je payroll-provider voor een gedetailleerde berekening.

1. Brutosalaris van de werknemer / beschikbare uren per maand
    • De volledige capaciteit van een werknemer is 173 uur in een schema van 40 uur per week. Dat geeft ons bijvoorbeeld: € 3000 per maand / 173 uur = € 17,35/uur.

• Vakanties of algemene kosten (e.g. belastingen) niet inbegrepen

2. Brutosalaris * factor algemene kosten/ beschikbare uren per maand min vakantiedagen

• Stel dat je 20 betaalde vakantiedagen hebt, dan wordt het aantal beschikbare uren per maand als volgt berekend: (40 uur * 52 weken) - (20 betaalde vakantiedagen * 8 uur per dag) / 12 maanden = 160 uur. Dat maakt onze berekening: € 3000 / 160 = € 18,75/uur.

• Je moet echter ook rekening houden met je algemene kosten. Om een exacte berekening te krijgen, kun je het beste overleggen met je loonadministratie. Voor een schatting kun je echter een overheadfactor gebruiken: € 3000 * 30% algemene kosten / 160 uur = € 24,38/uur.

• Algemene kosten zijn o.a. bonussen, belastingen, verzekeringen, enz. Ook niet-factureerbare werknemers kunnen in deze algemene kosten worden opgenomen.

Hoe stel ik in Teamleader Focus mijn interne kostprijs in?

Eerst en vooral: enkel Teamleader Focus admins met toegang tot 'Medewerkers' en 'Projecten' kunnen een interne kostprijs per medewerker instellen. Om dit te doen volg je deze stappen:

1. Ga naar Instellingen > Medewerkers
  2. Klik op de drie puntjes naast de naam van de gebruiker voor wie je de interne kostprijs wilt instellen
  3. Vul het veld 'interne kostprijs' in door een aantal per uur in te voeren
  4. Klik op Opslaan

Wanneer gebruiken?

De interne kostprijs is handig wanneer je de projectmodule gebruikt en wilt zien hoeveel winst je op een project hebt gemaakt. De kolom winst is het overzicht van de kosten die je hebt gemaakt in relatie tot de opbrengsten van het project. Deze functie houdt ook bij hoeveel kosten er bijvoorbeeld worden besteed door mensen die tijd registreren op een project. Om de winst op een project te raadplegen:

• De gebruiker heeft toegang nodig tot winst op projecten (Instellingen > HR > Winst op projecten)
  • De interne kostprijs per deelnemer aan het project moet worden ingesteld in Instellingen > HR. Anders verschijnt de volgende melding: