Het fenomeen “login met Google” of “aanmelden via Apple-ID” is je vast niet meer vreemd. Deze opties vallen onder de noemer Single sign-on (SSO) en worden stilaan de norm. Single sign-on is een dienst die de gebruiker toelaat om met dezelfde logingegevens - een e-mailadres en wachtwoord, bijvoorbeeld - in te loggen op verschillende websites of applicaties. In dit artikel leggen we je uit hoe je gemakkelijk in Teamleader Focus kan inloggen via SSO.

Wat

Door SSO te gebruiken kan je toegang krijgen tot verschillende websites zonder nog maar eens een nieuwe gebruikersnaam en wachtwoord te hoeven creëren. In de plaats daarvan gebruik je dezelfde gegevens als je Google- of Microsoft-account, of van een andere SSO-verlener. Zulke verleners gebruiken ook vaak extra authenticatie zoals je telefoonnummer als extra beveiliging, waardoor ze een heel veilige manier van identificatie vormen.

Teamleader Focus ondersteunt de SSO-functionaliteit voor de volgende identiteitsproviders:

• Google: zowel gewone Gmail-adressen als e-mailadressen gehost door Google Business vallen hieronder.
  • Apple (via je Apple-ID)
  • Microsoft

Dat betekent dat je sneller en veiliger kan inloggen in Teamleader Focus, zonder telkens je e-mailadres en wachtwoord in te moeten geven.

Hoe

Om SSO in te stellen zijn er verschillende scenario's:

• Als het e-mailadres van je provider hetzelfde is als het e-mailadres dat je gebruikt om in te loggen in Teamleader Focus ( = je primaire e-mailadres), dan kan je gemakkelijk gebruik maken van de SSO-functionaliteit. Klik gewoon op de knop 'Log in met Google/Apple/Microsoft', selecteer het juiste e-mailadres en je bent klaar.
    • Belangrijke opmerking: omdat Microsoft e-mailadressen niet geverifieerd zijn, moeten gebruikers die Microsoft willen gebruiken om in te loggen eerst hun gebruikelijke inloggegevens 'e-mail+wachtwoord' of Gmail of Apple gebruiken om toegang te krijgen tot het account. Vervolgens kunnen ze op hun profielpagina rechtsboven hun Microsoft-account koppelen aan hun gebruiker. Nadat ze de e-mail hebben geverifieerd, kunnen ze de volgende keer inloggen bij Microsoft.
  • Als je wil inloggen met een Gmail-/Apple-/Microsoft-account met een e-mailadres dat niet herkend wordt als primair e-mailadres in Teamleader Focus, dan zal je gevraagd worden een ander account te kiezen, of om in te loggen via je reguliere e-mailadres + wachtwoord.

Je accountbeveiliging beheren

Het is mogelijk om de accounts te beheren die je via SSO aan je Teamleader Focus-account hebt toegevoegd.
Beheer de beveiliging van je account door deze stappen te volgen:

1. Klik op je gebruikersicoon in de rechterbovenhoek in Teamleader Focus
  2. Kies Mijn profiel
  3. Ga naar 'Accountbeveiliging':
    • Je ziet welk e-mailadres aan je account is gekoppeld, en je kan een e-mailadres ontkoppelen door op het icoontje ernaast te klikken: