Heb je net nieuwe klanten ontmoet en ben je klaar voor de volgende stap? Laten we beginnen met het maken van offertes.

Bekijk je liever eerst onze video? Dat kan hier (Engels):

Er zijn twee manieren om een offerte aan te maken in Teamleader Focus. Ofwel vanaf nul ofwel vanaf je deal.

Een offerte aanmaken vanaf nul

Om een offerte vanaf nul aan te maken ga je naar de Offertemodule en klik je op Offerte toevoegen in de rechterbovenhoek. Of je klikt op de + bovenaan je Teamleader Focus-account en je kiest Offerte.

1. Vul de verplichte velden in, zoals de naam van je offerte en de klant:
    Opmerking: je kan je offerte ook baseren op een bestaande offerte door te kikken op 'Bestaande offerte gebruiken' in de rechterbovenhoek.
  2. In het veld 'Geldig tot en met' kan je een vervaldatum instellen voor je offerte zodat je geen offertes uit het oog verliest die nog moeten getekend worden. Lees hier meer over deze functionaliteit.
  3. Wat het veld 'Deal' betreft; hou er rekening mee dat er steeds een gelinkte deal zal worden aangemaakt in de achtergrond:
    • Als je het veld leeg laat zullen we automatisch een nieuwe deal aanmaken voor jou
    • Je kan ook een al bestaande deal selecteren
    • Het is ook mogelijk om te klikken op +Nieuwe deal, dit geeft je de mogelijkheid om meteen de naam van je deal in te vullen

4. Vul een begeleidende tekst in voor je offerte. Je kan dit veld leeg laten, handmatig een tekst typen of een van je voorgedefinieerde templates gebruiken.
  5. Vul de items op je offerte in, ofwel door artikelen te selecteren uit je artikelendatabase of door ze handmatig in te typen.

6. Klik op Opslaan en preview tonen en je ziet meteen hoe je offerte eruit ziet. Bij 'Personalisatie weergeven' kan je ervoor kiezen om bepaalde items op je offerte te verbergen, zoals stukprijzen, subtotalen of btw:
    Opmerking: je kan de offerte ook gewoon opslaan zonder een voorbeeld te bekijken, door te klikken op het pijltje naast 'Opslaan en preview tonen' > Opslaan.

7. Pas de wijzigingen toe of klik op 'Klaar'. Je wordt nu doorgestuurd naar de detailpagina van de offerte:
    • In de offerteheader kan je de offerte bewerken, de naam wijzigen, de offerte kopiëren of deze verwijderen door te klikken op de drie puntjes. Het is ook mogelijk om de header te personaliseren om te beslissen welke velden je graag wil weergeven.

• Om de offerte te verzenden, klik je op Offerte verzenden in de rechterbovenhoek. Je kan de offerte ook als verzonden, aanvaard of geweigerd markeren, deze beschikbaar maken/verwijderen op CloudSign, een voorbeeld weergeven op CloudSign, de link kopiëren, de pdf van het document downloaden of de offerte printen.
    • In de Detailtab kan je achtergrondinformatie aan je offerte toevoegen, de offerte-inhoud bekijken, de bestandenbekijken die zijn toegevoegd aan je offerte, en de offerte-activiteit weergeven.
    • In de Previewtab kan je bekijken hoe je offerte eruit ziet voor je klant, kan je de lay-out bewerken en de versiehistoriek van je offerte zien.
    • In de Follow-uptab kan je de offerte naar een factuur of project omzetten.

Een offerte aanmaken vanaf een deal

Om een offerte vanaf een deal aan te maken volg je deze stappen:

1. Ga naar Deals
  2. Klik op Deal toevoegen
  3. Vul de velden in
    Opmerking: wanneer je een template selecteert zal er automatisch een offerte worden aangemaakt.
  4. Klik op Opslaan
  5. Ga naar 'Volg je open deal op' en klik op het plusje > Offerte
  6. Je kan nu een nieuwe offerte maken, of je kan je baseren op een bestaande offerte
  7. Terug op de dealpagina heb je verschillende acties wat offertes betreft. Lees er hier meer over. Om de offerte te verzenden bijvoorbeeld, klik je op de drie puntjes naast de offerte > Verzenden via e-mail, of klik je op de knop Verzend offerte(s) in de rechterbenedenhoek.

Opmerkingen

• Zodra een offerte werd aangemaakt is het niet meer mogelijk om het veld 'Bedrag' in de deal aan te passen. Het zal automatisch worden ingevuld op basis van de totale prijs van de offerte.
  • Indien je verschillende opties van dezelfde opportuniteit wil aanbieden aan je klant, kan je meerdere offertes per deal aanmaken. Lees er hier alles over.

Een artikellijn toevoegen/verplaatsen

Je kan je offerte altijd bewerken door te klikken op de drie puntjes > Bewerken en een nieuwe artikellijn toe te voegen. Merk op dat als je een verzonden offerte bewerkt, deze terug naar de status 'Niet verzonden' zal gaan.

Als je wil dan kan je de artikellijn ook verplaatsen door je cursor te verplaatsen naar het nummer voor de artikellijn en het te verplaatsen: