Met de marge functionaliteit bij offertes kan je de marge en markup/opslag per offerte berekenen in Teamleader Focus. Lees hier alles over deze functionaliteit.

Marge vs markup/opslag

Allereerst is het belangrijk om het verschil tussen marge en markup/opslag uit te leggen.
Simpel gezegd:

Marge is een aftrekking (de eenheidsprijs min de eenheidskost), terwijl de markup/opslag een optelling is (eenheidskost + een percentage)

Marge

De marge op offertes maakt het mogelijk om de eenheidskost toe te voegen en te bekijken per artikellijn. Zo krijg je ook inzicht in de marge van de gehele offerte aangezien deze marge automatisch berekend zal worden.

Marge is de eenheidsprijs min de eenheidskost.

Bijvoorbeeld, wanneer een product voor €100 wordt verkocht en dit kostte €70 om te produceren (= eenheidskost), dan zal de marge €30 zijn. Of, percentueel gezien, zal de marge 30% zijn.

Markup/opslag

Markup/opslag is de hoeveelheid waarmee de eenheidskost van een product wordt verhoogd om tot de eenheidsprijs te komen. Om het vorige voorbeeld opnieuw te gebruiken, een markup/opslag van €30 op de kostprijs van €70 levert een bedrag van €100 op. Of, om het in een percentage uit te drukken, het markup/opslag percentage is 42,9% (berekend door het markup/opslag bedrag te delen door de kost van het product).

Hoe?

Volg de volgende stappen om deze functionaliteit te activeren voor een gebruiker.

! Deze functie is een functionaliteit op gebruikersniveau die voor elke gebruiker afzonderlijk moet worden ingeschakeld. Deze kan enkel geactiveerd of gedeactiveerd worden door een gebruiker met adminrechten.

1. Ga naar Instellingen> Gebruikers.
  2. Klik op de drie puntjes naast de gebruiker waarvoor je de functie wil activeren/deactiveren > Bewerken.
  3. Klik op de slider naast de functies 'marge op offertes' en 'eenheidskost zichtbaar'.
    Beide opties moeten ingeschakeld worden.
  4. Vervolgens maak je een nieuwe offerte aan.
  5. Voeg een artikellijn toe
  6. Het veld Eenheidskost zal net onder de artikellijn verschijnen. Hier kan je de eenheidskost ingeven en de marge zal berekend worden. Wanneer al een eenheidskost werd toegevoegd via de artikelpagina, zal deze automatisch ingevuld worden.
    Wanneer er nog geen eenheidskost gelinkt is aan het product, kan je deze zelf invullen. De eenheidsprijs zal berekend worden en toegevoegd worden aan het subtotaal van de artikellijn.
    • In de linkerbenedenhoek van de offerte editor vind je de totale eenheidskost en de totale marge van de offerte.
    • Rechts onderaan vind je het totale bedrag excl. btw, het btw-bedrag en het totale bedrag incl. btw.
    • De berekeningen worden bijgewerkt terwijl je de offerte opstelt.
    • De berekeningen houden rekening met de kortingen per regel en de algemene commerciële kortingen.
  7. Wanneer je de markup/opslag wil berekenen, klik je op Markup/Opslag berekenen.
  8. Wanneer je de offerte opslaat, kan je de marge terugvinden in de header van de offertedetailpagina:

In de gelinkte deal zal je de totale marge van de deal terugvinden onder de 'details' van je deal in de linkerbovenhoek:

Gebruikers zonder toegang tot de eenheidskost/marge op offertes

Wanneer de eenheidskost en marge zijn ingeschakeld voor jouw gebruiker, heb je toegang tot deze informatie wanneer je een offerte opstelt, bewerkt en kopieert.

Wanneer je geen toegang hebt zal de volgende waarschuwing zien wanneer je een offerte bewerkt:

• Dit betekent dat wanneer eenheidskosten al werden toegevoegd (door een andere gebruiker die de offerte bewerkt heeft of door het toevoegen van een product met een gelinkte eenheidskost), deze eenheidskosten worden toegevoegd in de achtergrond.
  • Daarnaast betekent dit ook dat wanneer een gebruiker - zonder toegang tot de eenheidskosten/marge - een offerte met eenheidskosten kopieert, deze eenheidskosten ook mee worden gekopieerd op de achtergrond.
  • Gebruikers zonder toegang tot de eenheidskost/marge zullen het margeveld op dealniveau ook niet kunnen zien.